Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zondag 22 januari 2012

25M

Het is nog maar twee weken geleden, dat de Andalusische president José Antonio Griñan heeft aangekondigd, dat de regionale verkiezingen op 25 maart a.s. plaatsvinden. De andere autonome gebieden in Spanje hebben op 22 mei 2011 hun verkiezingen gehad. Andalucía volgt dus op 25 maart a.s., in alle media al 25M genoemd. Het is een felle strijd tussen de huidige machthebbers, de socialisten (PSOE) van Griñan en de liberalen/conservatieven (PP) van Javier Arenas (hier op een foto uit El Pais van vandaag). Nadat de PP vorig jaar niet alleen de regionale verkiezingen heeft gewonnen, vormen ze o.l.v. Rajoy nu ook in Madrid de centrale regering. De autonome regio's hebben veel macht en op veel gebieden van elkaar afwijkende wetgeving. Zo maken ze voor veel terreinen hun eigen begrotingen. De financiële situatie van de regio's verschillen nog al. Zo heeft País Basco (Baskenland) zijn zaakjes redelijk op orde en is Valencia zo goed als failliet. Als de regering in Madrid het landelijk begrotingstekort wil verbeteren, zullen de autonome regio's moeten meewerken. En dat gaat makkelijker als er overal dezelfde partijen aan de macht zijn. De PSOE zal het daarom hier heel moeilijk krijgen. In alle media zijn de debatten ongewoon fel van toon, het gaat immers ergens over.
Ik moet wel lachen, als ik de socialistische oppositieleider in NL vandaag op het congres van de PvdA zie zeggen : "Ik doe niet meer mee met de bezuinigingsrondes van de regering, ze bekijken het maar".


Ondanks de crisis in Spanje zitten de eettentjes aan het strand bij Torrox Costa helemaal vol. We vinden vanmiddag bij Jimenez op Peñoncillo Playa maar ternauwernood een vrij tafeltje als we met Karin en Monique gaan lunchen. Heerlijke visjes en dito weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten