Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zaterdag 14 januari 2012

Zwarte avocado's

Op een wat oudere avocadoboom die jarenlang geen vruchten gaf, heeft Miguel vorige winter een nieuw stuk geënt. We hadden al twee soorten avocado's, de haz (ook wel : hass, die met de spikkels) en de beca (ook wel : nabel genoemd, de gladde). Nu hebben we op de geënte boom een derde soort ontdekt :  donkerblauwe, bijna zwarte avocado's. Deze blijken uitsluitend te worden geteeld voor nieuwe aanplant en niet voor consumptie. De komende maand gaan we ze gewoon in de grond stoppen. Het zijn snelgroeiers en ze zouden in 3 jaar al vruchtdragend zijn. Benieuwd wat ze gaan opleveren.   
Trouwens, wisten jullie, dat de Spanjaarden na hun verovering van Mexico uit dat land de avocado in Europa hebben geïntro- duceerd ? Ze noemden de vrucht toen "avocado", wat "boter uit het bos" betekent. Nu heet ie gewoon "aguacate". Toen jaren geleden mijn Spaans nog niet zo goed was verwarde ik - notabene bij haar op kantoor - onze toenmalige advocaat (abogada) nog weleens met een avocado.... We hebben alweer enkele jaren aan andere advocate, maar dat was om een andere reden. 
Het is vandaag weer zonnig met af en toe een wolkje. De temperatuur loopt op tot 17 graden. Dus na een paar uurtjes werk in de tuin en op het land is het heerlijk om buiten de (warme) lunch te gebruiken. Het valt wel weer op, dat het hier pas tegen zevenen donker wordt, een uur later dan in NL.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten