Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

dinsdag 17 januari 2012

Afname buitenlanders

Uit gisteren gepubliceerde cijfers van het INE (Instituto Nacional de Estadítica, het Spaanse CBS) blijkt, dat er in 2011 een einde is gekomen een de immigranten groei in Spanje. Er wonen hier nu 47.190.493 inwoners waarvan er 41.439.006 zijn geboren in Spanje en 5.751.4987 afkomstig zijn uit andere landen. In de periode 2000 en 2011 steeg het aantal buitenlanders in Spanje met 4.823.855 personen. In het jaar 2000 waren er nog 923.879 buitenlanders woonachtig in Spanje, in 2010 was dat gestegen naar 4.823.855 buitenlandse inwoners ! 
Het aantal Nederlanders dat officieel in de Spaanse bevolkingsregisters staat ingeschreven in 2011 was 54.424 personen, een aantal inwoners als van een stad als Oss. Volgens mij woont een veelvoud van dat aantal hier (semi-)permanent, maar heeft zich nog nooit ingeschreven.
Als gevolg van de economische crisis en het aantal hoge werkelozen is de immigranten stroom gestopt. Kwamen er in de periode 2000-2011 gemiddeld een half miljoen buitenlanders naar Spanje om er te wonen, in 2011 waren dat slechts 3.753 personen. Hierin is verrekend ook het aantal buitenlanders dat weer is teruggekeerd naar hun geboorteland. Benieuwd wat de cijfers over 2012 gaan worden. Om ons heen horen we, dat veel jongeren (ruim 50% van de jongeren is hier werkeloos !) geïnteresseerd zijn in NL. Er zijn er steeds meer die op zoek naar werk vanuit Andalusía verhuizen naar het noorden van Spanje of zich laten inschrijven bij uitzendbureaus voor werk in Nederland.

Afgelopen zondag kwam er in de namiddag vanuit het westen sluierbewolking opzetten. En dat belooft nooit wat goeds. In de nacht van zondag op maandag is het begonnen te regenen. Op zich wel goed, want het is hier bijna anderhalve maand droog geweest. Er viel een "gentle rain", wat uitstekend is voor het uitgedroogde land. De temperatuur is gisteren flink gezakt, naar waarden rond 7 graden. In de namiddag klaarde het weer helemaal op. Vandaag begint de dag met een flinke wind, maar wel weer stralend. Met de zon gaan we de 15 graden wel weer halen. Het snoeiwerk op de wijngaard kan weer worden vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten