Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zaterdag 28 januari 2012

Slecht nieuws


Gisterochtend begon de dag zonnig, maar binnen een uur na zonsopkomst was het helemaal bewolkt. Rond het middaguur begon het hard te regenen, de temperatuur zakte ineens naar 8 graden. Zoveel water in korte tijd geeft hier altijd problemen. Op deze foto (van Karin) hier de boulevard bij Burriana Beach in Nerja gistermiddag. Pas in de loop van de avond was het af en toe droog. Er is voorlopig voor het land weer genoeg gevallen. Deze ochtend is het weer onbewolkt en de temperatuur gaat naar de 15 graden.

Alle Spaanse kranten openden gisteren met de nieuwe werkloosheidscijfers in Spanje. Het grafiekje uit El Pais laat het verloop zien van 2004 tot 2012. Het is nu bijna 23%, terwijl de jeugdwerkeloosheid (jongeren t/m 24 jaar) 48,5 % bedraagt. Er zijn anderhalf miljoen huishouden waarvan elk gezinslid paro (werkeloos) is. Geen wonder, dat er steeds meer Spanjaarden een vreemde taal leren en hun geluk gaan beproeven in Duitsland, Engeland en ook in NL. 
Hier in Andalucía hebben vrijwel alle scholen, kantoren en winkels geen verwarming. Het is hier immers het hele jaar aangenaam. Op koude winterdagen zie je daarom dat leerlingen in de klaslokalen hun jas aanhouden. Ook op kantoren zit men als het buiten onder de 15 graden komt, met dikke truien of jas aan. In de noordelijker gelegen deelstaten zoals Valencia, Madrid, Baskenland e.d. heeft men wel verwarming. Bovenstaande opvallende foto komt uit de regionale krant Las Provincias, met als onderschrift : A clase con las mantas (in de klas met dekens). Leerlingen van de IES Vila-roja in Almassora (Valencia) hebben deze foto verspreid. De school kan de brandstof voor de verwarming niet meer betalen.
Toch blijven de leerlingen komen en blijven de leraren - die de afgelopen twee jaar 10% op hun salaris zijn gekort - les geven.
Uit NL komen berichten dat juist deze week scholen dicht gingen omdat leraren staakten en demonstreerden tegen een nieuwe wet, dat ze 1.040 uur per jaar moeten lesgeven. Het zou zeker verhelderend zijn als die leraren uit NL eens een maand in Spanje voor de klas gingen staan.
In een ander bericht uit het bijna failliete Valencia lezen we, dat er daar dorpen zijn die geen geld meer hebben om de straatverlichting aan te doen.... Het lijkt allemaal heel erg, maar vorig jaar was in de USA de staat California vrijwel failliet en kon ze haar ambtenaren niet meer betalen. Net zoals toen door Washington, zullen de ergste noden hier wel door Madrid worden opgelost. Alleen kan Madrid geen extra ruimte (lees: geld) maken door het Spaanse schuldenplafond te verhogen zoals deze week opnieuw wel in de USA werd gedaan !    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten