Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

woensdag 1 februari 2012

NL heeft er een probleem bij

Tsja, wat moet je nu met deze kou met olijfbomen bij het Waterlooplein in Amsterdam ?Dat was dus : inpakken geblazen. Mooie kunstzinnige foto zojuist op de website van AT5. Blij, dat het hier niet zo koud is. Moet er niet aan denken mijn olijfbomen een jasje aan te moeten doen !


Vandaag op deze blog ook aandacht voor een heel ander nieuw probleem in NL. NL kent een uniek systeem van sociale woningbouw. Volgens de definitie is dat "een vorm van door de overheid gesubsidieerde bouw van volkswoningen die bedoeld zijn om zonder winstoogmerk te verhuren aan mensen die niet in staat zijn om zelfstandig een woning te kopen of te huren".  Vroeger waren het gewoon woningbouw- verenigingen die hun taak van sociale woningbouw serieus opnamen. De afgelopen jaren heeft er ook in deze sector door fusies en overnames een geweldige schaalvergroting plaats- gevonden. Er zijn hele grote corporaties ontstaan met dik betaalde bestuurders en managers die steeds vaker gingen opereren als commerciële onroerend goed magnaten.
Deze week wordt bekend, dat de grootste woningcorporatie van Rotterdam - Vestia met 80.000 woningen - zover in de problemen zit, dat een faillissement dreigt. Ze hebben wel erg veel gespeculeerd met derivaten en met de huidige lage rente kunnen ze nu hun schulden (aan de banken) niet meer betalen. Het gaat om 10 miljard euro ! Hoeveel woningen zouden daar niet van gebouwd kunnen worden ? Die managers wel erg veel risico genomen (van ons belastinggeld notabene), want ruim twee jaar geleden waren ze nog zo rijk, dat een socialistische minister geld van ze wilde om haar leuke plannetjes van "prachtwijken" mee te kunnen betalen.
Op het eerste gezicht zou je zeggen, laat die Vestia maar failliet gaan. Maar nu blijkt vandaag ook, dat bij een faillissement van Vestia ook andere woningcorporaties gaan omvallen. Ze hebben elkaar blijkbaar zoveel geld (en ingewikkelde financiële producten) geleend, dat er sprake is van "systeem-woningcorporaties". Hetzelfde dus als de grote banken in NL. De systeembanken ABNAMRO en ING moesten destijds geholpen worden door de overheid, want anders zouden ook andere banken omvallen en er een monetaire chaos ontstaan.


De fractievoorzitters van de Tweede Kamer zijn vanochtend door de regering "vertrouwelijk" ingelicht over de ernst van de situatie. Hangt ons - belastingbetalers - weer een miljardenverlies boven het hoofd ? Ik zou zeggen : de hoogste tijd voor een parlementair onderzoek, strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijken en eventueel aanpassing van de wetgeving. Als dat niet gebeurt, zal de markt zijn werking doen ? De verliezers zijn dan de mensen die afhankelijk zijn van betaalbare huurwoningen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten