Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

maandag 20 augustus 2012

Pasas

Vakantiegangers Niel en Pieter zijn voor even gastarbeiders. Met de hulptroepen uit Amsterdam zijn we vanochtend actief in de wijngaard. We beginnen vandaag met de pluk van de rijpe druiven. Eerst toont buurman Antonio ons voor het plukken nog eens goed het verschil tussen de verschillende druivensoorten. En hoe we ze, wat rijpheid betreft, kunnen onderscheiden. Belangrijk is te weten, dat we alleen de groengele moscatel-druiven gebruiken die al wat aan het verkleuren zijn. Van de donkerblauwe parra-druif (fitis vinifera) waarmee o.m. de rode wijn uit La Mancha wordt gemaakt, knippen we enkele trossen om gewoon te eten. De moscateldruiven leggen we op een net om in te zon te drogen. De komende dagen elke ochtend even controleren en de trossen wat verleggen c.q. omdraaien. Na enkele dagen hebben we dan de heerlijkste zoete pasas (rozijnen).
We werken hooguit een uurtje en stoppen al tegen twaalven, te heet. Dat net komt de komende dagen wel vol te liggen. En dan zijn er nog genoeg druiven om volgende week te gaan plukken en naar de presa (een bodega met wijnpers) in Algarrobo te brengen. De barril de roble americano (wijnvat van amerikaans eiken) gaan we vandaag aanschaffen. Eindelijk straks onze eigen wijn in huis. Als het meer dan 300 liter wordt, beloof ik Casa Domingo om te dopen tot Bodega Domingo.

2 opmerkingen:

  1. Prima oogst voor vier dagen spierpijn in februari !!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij het plukken van elke tros druiven gaan onze gedachten uit naar die twee broers van me die me in februari geholpen hebben het wijnveld om te spitten en onkruidvrij te maken. Salud !

    BeantwoordenVerwijderen