Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

donderdag 16 juni 2011

Als Google in 1538 had bestaan

De hele dag is regen voorspeld. Mooie aanleiding om eens in de geschiedenis van Amsterdam te duiken. Het Amsterdams Historisch Museum aan de Nieuwezijds Voorburgwal (sinds kort gewoon "Amsterdam Museum" geheten) geeft een compleet beeld van het ontstaan van de stad. De fraaie collectie van kunst, gebruiksvoorwerpen etc. in een authentiek gebouw geeft ons een prima inzicht. Opvallend is deze in 1538 door Cornelis Anthonisz geschilderde oudst bekende plattegrond van de stad. Daarvoor had nog nooit iemand vanuit zo'n onmogelijk standpunt een plattegrond geschilderd. Het toont veel overeenkomsten met Google Earth, waarbij je tegenwoordig vanuit de lucht en vanuit verschillende standpunten kunt inzoomen op details van de stad.

Leuk is de tijdelijke tentoonstelling die ingaat op de ontwikkeling van de buurtwinkel vanaf eind 19e eeuw tot nu. Historisch beeld-materiaal, actuele filmpjes, uithangborden van vroeger en talloze voorwerpen geven een levendig beeld van buurtwinkels. De expo-sitie is een ontmoeting met Amsterdamse winkeliers van vroeger en nu die laten zien wat er te koop is en was. En toont de geschiedenis van de steeds veranderende winkelstraten van Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten