Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

donderdag 23 juni 2011

Málaga, een voorbeeld voor Amsterdam

In El Mundo lees ik, dat een delegatie van het Leidse projectmanagementbureau ViNU-consult op werkbezoek is geweest in Málaga om te onderzoeken hoe deze stad zich zo goed kan ontwikkelen in een economisch slechte tijd in Spanje. Hier werden ze o.m. ontvangen door het projectteam van Metro Malaga. Het team dat werkt aan twee metrolijnen in de stad: lijn 1 en lijn 2. Er worden gelijktijdig twee lijnen aangelegd met een totale lengte van 13,5 km. Met die daadkracht heeft het stadsbestuur van Malaga een aantal jaar geleden besloten de luchtkwaliteit van haar stad verbeteren en zo tegemoet komen aan het Verdrag van Kyoto. Niet alleen de besluitvorming is snel gegaan, ook de contractvorming en realisatie gaan in rap tempo. De Nederlandse bezoekers konden het haast niet uitleggen waarom het in NL zoveel tijd vergt. De bedoeling is dat Málaga eind dit jaar een metro heeft; dan is ie in gebruik. Málaga heeft al plannen gereed om het aantal lijnen uit te breiden naar 6.


Diverse mensen die betrokken zijn bij verschillende facetten van de aanleg hebben uitleg gegeven over onder meer de bouw in het algemeen, het materieel, de materialisering van de stations, de omgang met bewoners en het beperken van schade aan panden. Van projectdirecteur tot manager transport en van de architect tot communicatiemedewerker. Allemaal waren ze vol trots over hun metro. Aldus de krant. Onwillekeurig dringen zich de vergelijkingen op met de situatie in Amsterdam. Die maar enkele kilometers lange Noord-Zuidlijn kent jarenlange problemen over de besluitvorming, overschrijdende budgetten, schade aan panden, traag werktempo etc etc.  Ik heb op internet nog even gekeken naar de budgetten en oplevertijden van de twee metroprojecten. Het wordt tijd, dat Amsterdam maar eens wat Spaanse gastarbeiders inhuurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten