Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

vrijdag 19 augustus 2011

Onderpand bij falende Euro-regering

Als in het gewone leven iemand of een organisatie een lening wordt verstrekt, is het een goed gebruik dat er dan een onderpand wordt gevraagd. Zeker als je twijfelt of degene aan wie de lening wordt verstrekt deze schuld en de rente überhaupt zal of kan terugbetalen. Banken doen niet anders. Het IMF en het EFSF gaan straks opnieuw en nu meer dan 106 miljard lenen aan Griekenland. Het is nog onduidelijk wat de bijdrage gaat worden die NL voor zijn rekening gaat nemen. In de zeer uitgebreide discussie deze week tussen regering en parlement waar de miljarden bij tientallen tegelijk over tafel vliegen, wordt met geen woord gerept over enige vorm van onderpand. Finland, Oostenrijk en nog wat landen schijnen dit wel van de Grieken te eisen. De rest van de Euro-landen moet dat voorbehoud nog wel unaniem goedkeuren. Ik ben het niet vaak eens met hem, maar PVV-leider Geert Wilders wil, dat ook NL een onderpand gaat eisen bij deze miljardenlening. Mooie kans voor NL om op een legale manier weer eens wat nieuwe "overzeese gebiedsdelen" te verwerven. Wat te denken van één of meer eilandjes in de Cycladen  ?


Het is toch bizar en kortzichtig, dat er destijds met het Verdrag van Maastricht, een monetaire unie is gesticht met alleen de Euro als munteenheid. De ECB werd de toezichthoudende instantie. Je kan wel zeggen, dat die ECB gefaald heeft. Alles wat er nu moet gebeuren om de Euro te redden, moet worden overlegd tussen de 17 en 27 EU-regeringen. Dat werkt niet snel en is daardoor behoorlijk inefficiënt. Namelijk, op hun beurt moeten die regeringen elk te nemen besluit, hoe gedetailleerd ook, weer voorleggen aan hun parlementen. In de hedendaagse snelle monetaire wereld, maar ook in de "gewone" economie moet de Euro-zone opboksen tegen landen als de USA, China, India en Brazilië. En laat de besluitvorming daar nu een stuk sneller gaan. Daarom is het voorstel van Merkel en Sarkozy om te komen tot één Europees bestuursorgaan, een soort super ministerie van Financiën dus, zo gek nog niet. Geen probleem als Brussel meer macht krijgt, zelfs als het ene meneer Van Rompuy dat moet gaan leiden. Als Brussel niet snel kan reageren op bijvoorbeeld frauduleuze Eurolanden en op ontwikkelingen elders in de wereld, moeten we ons in Europa zorgen gaan maken. Dit prachtige continent kan dan haar concurrentiepositie definitief verliezen en in een echte crisis (lees : armoede) worden ondergedompeld. Hans Smits, baas van Havenbedrijf Rotterdam, de grootste Europese haven, heeft eergisteren ook gezegd, dat er nu haast gemaakt moet worden met een verdere Europese integratie. Het is vervelend - ook voor ons als pensionados in Spanje - maar er zijn geen alternatieven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten