Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zondag 20 november 2011

De AMA's van Spanje

NL worstelt nog steeds met de zogenaamde AMA's, de "alleenstaande minderjarige asielzoekers". We zagen onlangs nog hoe één zo'n jongen, Mauro, wekenlang het nieuws beheerste. Ook Spanje en dan met name Andalucía kent het probleem. Afrikanen sturen steeds vaker hun kinderen naar Andalucía. Als zo'n minderjarige zonder papieren of begeleiding hier aankomt, dan komt hij automatisch onder de kinderbescherming. Daar krijgt hij onderdak, voeding en onderwijs. Het aantal buitenlandse kinderen in de zuidspaanse opvangcentra loopt de laatste tijd dan ook op. Vandaag staat hier in een lokale krant de resultaten van een onderzoek naar dit fenomeen. Wat blijkt ? Een groot aantal kinderen komt niet langer met een bootje in Spanje aan, maar samen met hun ouders (!) met het vliegtuig. De ouders vertrekken daarna weer naar huis met de papieren van hun kinderen en de kinderen vragen dan opvang aan. De opvang van een kind kost per maand  € 2.000,= en wordt onhoudbaar voor de Spaanse overheid. Temeer omdat Marokko (waar de meesten vandaan komen) geen medewerking verleent om die ouders terug te vinden.
De toelatingswetgeving v.w.b. asielzoekers en immigranten wordt al enkele jaren niet meer bepaald in Madrid of Den Haag, maar in Brussel. Het wordt tijd, dat Europa dezelfde wetgeving gaat hanteren als bijvoorbeeld de USA, Canada of Australië.
Dit weekend is het hier bewolkt en regenachtig. Er zijn fikse buien van enkele uren achtereen en de temperatuur daalt tot 15 graden. De sneeuwgrens zakt al tot 1800 meter, dus op een uurtje rijden vanaf hier, in de Sierra Nevada, begint het aardig wit te worden. Tijd om in Casa Domingo de houtkachel maar weer eens aan te steken. Met de weekendkranten (o.a. Parool, Volkskrant) op de iPad en een paar goede boeken komen wij deze dagen wel door. De komende week wordt weer veel zon en temperaturen tegen de 19 graden verwacht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten