Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

woensdag 30 november 2011

Vliegveiligheid Schiphol in geding ?


We vliegen vandaag met Vueling weer van Málaga naar Amsterdam, waar we
de komende weken zullen verblijven. De agenda voor december - feest- en familiemaand - is al behoorlijk gevuld. Gisteren lezen we op nu.nl in onderstaand bericht, dat het risico op vogel-aanvaringen nabij en op Amsterdam-Schiphol volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid "onaanvaardbaar hoog" is. Hopelijk wordt er snel actie genomen om die belachelijk grote ganzenpopulaties aan te pakken.


'Vliegveiligheid Schiphol in gevaar'

Laatste update:  29 november 2011 12:41info

SCHIPHOL - De vliegveiligheid op Schiphol is in gevaar door de sterke toename van het aantal vogels rondom de luchthaven.

Foto:  ANP
Radarschermen van luchtverkeersleiders tonen evenmin waar hoge obstakels zoals torens staan in de buurt het vliegveld. Minister Melanie Schultz moet ''voortvarend regie en maatregelen’’ nemen bij het terugdringen van de risico’s.
Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dinsdag in het rapport‘Noodlanding na vogelaanvaring’. Hoewel de kans op een botsing met een toren erg klein is, zijn de eventuele gevolgen niet te overzien. Het risico is daarom ''onaanvaardbaar hoog’’, stelt de raad.


Volgens de raad komen botsingen tussen vogels en vliegtuigen geregeld voor, vooral tijdens de start en landing. Omdat het aantal ganzen nog steeds blijft toenemen, moet nu ''snel en doortastend worden opgetreden’’.

Leiding

De rijksoverheid moet daarin volgens de raad sterker de leiding nemen. Het is vooral noodzakelijk om het aantal ganzen fors te verminderen.
Minister Schultz (Infrastructuur & Milieu) moet daarom meer maatregelen nemen om het risico dat (grote) vogels in vliegtuigmotoren vliegen op korte termijn terug te dringen. Overigens beheert staatssecretaris Joop Atsma de portefeuille Luchtvaart.

Aanleiding

De Onderzoeksraad deed het onderzoek naar aanleiding van een noodlanding van een Boeing van Royal Air Maroc vorig jaar zomer.
Het vliegtuig kwam tijdens de start in botsing met een groep ganzen. De linkermotor raakte daardoor zwaar beschadigd en er ontstonden problemen met het landingsgestel.
De piloot besloot een noodlanding in te zetten, maar volgde niet de daarvoor geldende richtlijnen. De Boeing vloog daardoor te laag over dichtbevolkt gebied.
De piloten en de luchtverkeersleiding hadden niet door dat het toestel op 1 kilometer afstand aan de rand van Haarlem een 145 meter hoge toren passeerde. Het toestel vloog bij het passeren van die toren op een hoogte tussen de 115 en 145 meter.
Overigens overleggen overheid en maatschappelijke organisaties al langer hoe ze de ganzenpopulatie rond Schiphol kunnen terugdringen.

1 opmerking: