Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

dinsdag 15 november 2011

Langer leven met spirula

Van ons nichtje Christel ontvingen we een mailtje over een vrijwilligersproject van een paar Nederlanders in het midden-afrikaanse land Burkina Faso (zie : www.secteur10.nl). Eén van de aktiviteiten daar is het opzetten van een spirula-kwekerij. Natuurlijk zijn donateurs altijd welkom, dus daarom ook maar even aandacht voor deze website op mijn blog.
Die spirula-kwekerij is geen kwekerij van inktvissen, maar van een bepaald soort blauwalg waarin veel vitamines, mineralen, eitwitten en andere voedingsstoffen voorkomen en daarom ideaal als voedingssupplement in een land als Burkina Faso met veel eenzijdige voeding. 


Na wat uurtjes surfen op internet komen we tot de conclusie, dat spirula ook levensverlengend kan werken (zie http://www.fonteine.com/spirulina_alg.html)
en het risico op kanker verkleint. De American Association of Retirement People (AARP) publiceerde onlangs de top 5 van levensverlengers :
1. Spirula, bevat o.a. phycacyanine, goede eiwitten en omega vetzuren.
2. Cranberries, bosbessen en zwarte bessen, bevatten anthocyanines en 
    polyphenolen.
3. Bladrijke groente zoals spinazie en snijbiet, bevat veel luteïne.
4. Amandelen en walnoten, bevatten omega 6 vetzuren en phytosterolen en
    vitamine E.
5. Lijnzaad (gebroken), bevat veel omega 3 vetzuren en vezels. 

De laatste jaren hebben we ons leef- en eetpatroon al aardig aangepast. En met tevredenheid stellen we vast, dat we al vier van de bovengenoemde levensverlengers regelmatig tot ons nemen. Ook nemen we sinds een jaar dagelijks een handje gojibessen. We doen het er prima op. Toch gaan we nu ook eens achter een leverancier van een goede kwaliteit spirula aan. Behalve in Australië wordt momenteel ook in Californië op steeds grotere schaal spirula gekweekt. Het subtropische microklimaat bij ons hier in de vallei lijkt er een beetje op. Dus wie weet, gaan we het zelf nog eens kweken. We hebben op ons land immers al amandelen, snijbiet en een gojibes.


Na enkele regenbuien gistermiddag en -avond is het vandaag weer strakblauw en de temperatuur zal rond de 18 graden worden. Er moet nog veel worden gedaan op het land, aan de slag dus.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten