Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

donderdag 24 november 2011

Vroege olijvenpluk

De afgelopen twee dagen zijn we vrijwel de hele dag bezig geweest met het oogsten van de olijven. We hebben maar een paar olijfbomen, maar het zijn zeer oude bomen en dit jaar zitten ze uitzonderlijk vol. De olijfbomen (Olea europea) hebben zich circa 6.000 jaar geleden verspreid vanuit Palestina voornamelijk naar landen met een mediterraans klimaat (zachte winters en lange, hete zomers). De olijfboom verdraagt droogte goed. In mei bloeit de boom. Omdat hij zelfbestuivend is, hebben we gelukkig geen bijen nodig. Vanf juni tot oktober gaan de olijven groeien.
Ze worden hier geoogst in december en januari. Op de grote plantages met duizenden bomen gebeurt dat machinaal. Een tractor zet een klem om de stam en schut de boom leeg. Hier gebeurt het allemaal wat kleinschaliger en gebruikt men lange stokken om de vruchten eruit te slaan. Je kunt, net zoals wij, ook een speciaal harkje gebruiken om de olijven van de takken te ritsen. De voorbereidingen bestaan uit het goed uitleggen en spannen van netten waarin de olijven worden opgevangen en het vooraf snoeien van wat uitschot aan de stam.

Twee weken geleden hadden we al een paar kilo geplukt voor de consumptie volgend jaar. De olijven die we de afgelopen dagen hebben geplukt, zijn voor de olijfolie. We brengen aan het eind van de middag 5 volle jutezakken (112 kilo) naar olijffabriek Aceites Santamaria in Velez Málaga. Omdat we al in november nog relatief veel kleine en groene vruchten , brengen, zijn de kiloprijzen laag. De kiloprijs stijgt de komende 2 maanden. Wij vangen er net genoeg voor om 10 liter olijfolie te kopen. Voor 1 liter olijfolie is 5 kg olijven nodig. De meeste olijfolie in de Nederlandse supermarkten komt van grootschalige olijfplantages waar de boeren nog steeds veel kunstmest en chemische ziektebestrijdingsmiddelen gebruiken. Niet alle olijfolie is daardoor zo gezond als wordt beweerd. Je moet goed op de etiketten letten. De olijfolie van onze bomen is met recht biologisch te noemen. Wij spuiten niet en gebruiken geen kunstmest. Omdat het een mix is van groene, roze, blauwe en zwarte olijven heeft de olie ook een groot pallet van geur en smaak. De olie is van de eerste koude persing en wordt dan ook de Extra Virgin Olive Oil genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten