Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zondag 17 april 2011

Iedereen zijn eigen EPD

Op www.rijksoverheid.nl lees ik vanochtend deze koele mededeling :
Elektronisch patiëntendossier
De Eerste Kamer heeft in april 2011 tegen de wet gestemd die verplichte aansluiting op het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) regelt. Het landelijk EPD is ontwikkeld om het artsen en andere zorgverleners mogelijk te maken informatie over hun patiënten en hun medicijngebruik uit te wisselen. Dit zou het aantal fouten dat artsen maken terugbrengen.
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brengt op dit moment in kaart wat het besluit van de Eerste Kamer betekent voor het landelijk EPD.
Wat een verspilling en een gemiste kans ! Typisch een voorbeeld van het oude en regenteske denken van onze overheid (ministeries en politici) bij deze verbetering in de gezondheidszorg. Het is allemaal te complex gemaakt en wat een gedoe over privacy. In het insprirerende boek Society3.0 - waaruit ik de komende tijd zeker vaker zal gaan citeren - staat dé eenvoudige oplossing voor dat EPD :
Geef patiënten gewoon een chip op hun zorgpas, met daarin hun medische basisgegevens en laat dat pasje updaten bij ieder (huis)artsbezoek. Combineer dat met de eigen dossiers die patiënten zelf gaan bijhouden op Google Health (gratis) en we hebben een eerste grote stap gemaakt, tegen minimale kosten.
Simpel door te voeren, geen privacy-problemen en tegen minimale kosten ! Ben benieuwd of de internetgemeenschap dit idee op pakt (via Twitter, Facebook etc) en weet te realiseren. Zou een mooie testcase kunnen zijn en Society3.0 een stapje dichterbij brengen. 
Was Alexander Klöpping niet enkele weken geleden al via Twitter in opstand gekomen tegen de overbodigheid van de ons honderden miljoenen kostende Kamers van Koophandel ? Daar zweten ze nu peentjes.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten