Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

vrijdag 29 april 2011

Palmen bedreigd

Vandaag is het weer zover. Twee dames van de gemeentelijke plantsoenendienst bespuiten intensief de stam en de kruin van de palmbomen aan de rondweg.
Al een paar jaar worden de palmen bedreigd door een rode kever, de Picudo rojo. Deze beestjes kruipen in de kern van de palm, leggen er eitjes en de larven vreten zich binnen enkele weken in de stam van de palm. Hierdoor gaan de bladen hangen en sterft zelfs de grootste palmreus binnen de kortste tijd. Het gaat om de Canarische Palm (Phoenix Canariensis) en de Dadelpalm (Phoenix Dactylifera). 







Met de typen palmen die rond ons huis staan - de Californische Katoenpalm (Washintonia Filifera) en de Geleipalm (Butia Capitata) - is gelukkig vooralsnog niets aan de hand.

Het palmenprobleem is begonnen in Afrika en op de Canarische eilanden, waar de bedreigde palmen eigenlijk thuis horen. Op het vaste land van Spanje begon de ellende van de rode kever enkele jaren geleden in Almuñecar, hier zo’n 50 km vandaan. Af en toe zie ik hier in de buurt een dode palm. Een troosteloos gezicht. Tijdens onze reis door Marokko hebben we ons vergaapt aan de schoonheid van de miljoenen dadelpalmen in bijvoorbeeld de Draa-vallei. Je moet er niet aan denken, dat deze allemaal het loodje leggen. 
Gelukkig wordt er hard gewerkt aan een oplossing. Er is een schimmel ontdekt die de kevers bedreigt. Ook wordt er met een chemisch goedje gespoten. Ons dorp, dat echt trots is op haar veelal flinke palmen, bespuit elk halfjaar de palmen.  Alleen op deze manier kunnen de palmen worden gered. En kan iedereen blijven genieten van bijvoorbeeld deze rijen palmen die aan de Avenida Carlos Cano (de rondweg) staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten