Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

woensdag 27 april 2011

“Jointje, sir ?”

Vandaag de afgelopen maandag de door NCRV-TV uitgezonden teledocumentaire “Nederwiet” bekeken. Deed me terugdenken aan afgelopen december, toen ik met Marcel en Jefferey, mijn neefjes uit resp. New York en Vancouver, door de binnenstad van Amsterdam wandelde. We worden meermalen uitgenodigd ergens een coffeeshop binnen te lopen. Natuurlijk valt hen ook het aantal coffeeshops op en ik probeer hen het Nederlandse drugsbeleid uit te leggen. Ik voel altijd weer een bepaalde onvrede met dat beleid bij me opkomen als ik dat aan het uitleggen ben. Hoogste tijd om die maar eens op deze blog van me af te schrijven.  
Gedoogbeleid volkomen mislukt ?
De burgemeester van Maastricht (VVD’er Onno Hoes) kwam onlangs als eerste politicus met een voorstel om het hele gedoogbeleid van de coffeeshops af te schaffen. Net zoals meerdere halfslachtige kabinetsbesluiten uit het recente verleden, is ook dit gedoogbeleid met betrekking tot de zogenaamde soft drugs volkomen mislukt. Alleen in Amsterdam zijn er al bijna 300 (!) coffeeshops waar cannabis (wiet, marihuana, hasjiesj) mag worden verkocht. 
Waar gaat het om ?
Volgens de Opiumwet is de handel in cannabis gewoon verboden. Gedoogbeleid is het beleid van een bestuursorgaan om overtredingen van een bepaalde wet niet te vervolgen (bron: Wikipedia NL). Dus geen handhaving, niet de politie erop af om proces-verbaal te maken. In alle andere talen betekent “gedogen” gewoon : “toestaan zonder meer” ! Onder druk van de politiek heeft het Openbaar Ministerie in 1992 de zgn. AHOJ-G criteria vastgesteld. Dat zijn voorwaarden waaraan gevestigde en nieuw te openen coffeeshops moesten voldoen. Zodat ze door politie en justitie met rust worden gelaten. In NL mag je maximaal 30 gram wiet bezitten voor eigen gebruik. Bezit van meer wordt beschouwd als handel en dus bestraft. De coffeeshop-houder mag maximaal 500 gram in voorraad hebben en 5 gram per persoon (>18 jr) verkopen. Hij mag de wiet wel verkopen, maar niet inkopen ! Dat laatste is nog steeds illegaal. Dus als het ontdekt wordt, mag de politie ingrijpen. Kwestie van posten lijkt me en als politie rol je zo de ene shop na de andere op. Maar de lokale bestuurders geven de politie blijkbaar andere prioriteiten. Benieuwd of straks de nieuwe landelijke politie anders gaat opereren. 
En de tabak dan ?
Coffeeshops vallen onder de horeca waar sinds juli 2008 het rookverbod in werking trad. Dus zou je zeggen, dat het roken van joints waarin ook tabak vermengd zit, verboden is en men uitsluitend de waterpijp gebruikt. Als ik een blik werp in een willekeurige coffeeshop, zie ik echter overal een flinke blauwe walm van tabak. De Voedsel en Waren Autoriteit heeft trouwens niet eens de bevoegdheid om joints op de aanwezigheid van tabak te controleren ! Raar, maar maar.    
Wat is er mis gegaan ?
Omdat er een enorme markt voor wiet is, zijn er de afgelopen 15 jaar vooral in Brabant veel marihuanakwekerijen ontstaan. Eerst op kleine schaal in loodsen, veestallen, maar ook in woonhuizen. Ik ken persoonlijk nog al wat mensen in Oost-Brabant die hier veel aan verdienen. Hele gezinnen hebben een leuke bijverdienste met het thuis dagelijks snijden en inpakken van de wiet. Omdat de belangen groter werden, zijn de wietplantages groter geworden. Er is nu een georganiseerde criminaliteit ontstaan. Er zijn geen paar individuele afrekeningen meer in dat milieu, maar er opereren de laatste tijd compleet gewapende bendes. Rond Eindhoven, Helmond etc (de hoofdkwartieren van die criminele organisaties) zijn schietpartijen bijna aan de orde van de dag. De burgemeester van Helmond heeft al twee keer moeten onderduiken i.v.m. doodsbedreigingen naar aanleiding van het door hem sluiten van een coffeeshop.
Omdat ook de teelt steeds beter werd, is de wiet sterker geworden. De gebruikers zijn ook meer gaan gebruiken en de overstap naar het gebruik van  harddrugs (cocaïne, heroïne etc) is makkelijker geworden. De risico’s (drugscriminaliteit, overlast, toename drugsverslaafden etc), die men met het gedoogbeleid probeerde te vermijden, zijn inmiddels in enkele steden in NL geen risico’s meer. Het is allemaal in alle hevigheid al aanwezig. 
De wiet wordt niet alleen in NL gekweekt, maar komt ook met vrachtwagenladingen vanuit Marokko via Spanje ons land binnen. Eenmaal in Spanje is elke vracht als gevolg van het Schengenverdrag een aantal uren later in willekeurig welk EU-land dan ook. Regelmatig lees ik hier in de Spaanse kranten, dat kleine en grote vrachtschepen (vaak varend onder Nederlandse vlag !) door de Spaanse kustwacht worden aangehouden. Iedereen in Andalucía weet, dat er in de havenstad Cádiz vele duizenden (!) Spanjaarden hun brood verdienen aan die drugshandel naar NL. Door de hoge kwaliteit van de in NL geteelde wiet wordt deze de afgelopen jaren steeds meer geëxporteerd. Het zou hierbij gaan om een markt van 2 miljard euro ! Geen wonder, dat de georganiseerde misdaad hier in zit. 
  
Toch een liberaal standpunt !
Van mij mag iedereen boven de 18 jaar, die dat wil, tabak roken, alcohol drinken en wiet gebruiken. De overheid moet alleen voorwaarden scheppen waaronder die consumptie plaatsvindt. Het telen voor eigen gebruik moet toegestaan zijn. Het gebruik van en handel in hard drugs moet volgens mij verboden blijven.  
De oplossing
Het besloten maken van de coffeeshops met een nu voorgesteld pasjessysteem om daarmee het drugstoerisme en de ermee gepaard gaande overlast tegen te gaan zal niet gaan werken. Dat systeem kost ook handenvol geld. Het leidt tot bureaucratie (ambtenaren) en er zullen gemeenten (zoals de republiek Amsterdam) zijn, die er niet aan mee gaan doen. 
Het roer moet rigoreus om. NL zou lak moeten hebben aan wat andere landen in en buiten de EU van ons vinden. Doet NL trouwens met dat krankzinnige gedoogbeleid nu ook al. Dat beleid kun je moeilijk uitleggen aan de rest van de wereld. Dus gooi het over een andere boeg. Overtreed daarmee maar afspraken uit internationale verdragen. Blijf niet het braafste jongetje van de klas. Neem eens een afwijkend standpunt in. Andere (EU-)landen zullen spoedig volgen. 
Laat geselecteerde ondernemingen in NL de wiet telen en op de markt in NL aanbieden. De overheid zal de controle op de kwaliteit zelf moeten houden. De levering zal moeten gebeuren via apotheken of tabakszaken. Daar zal de wiet - compleet met een behoorlijke tax, zoals nu al geldt voor de andere genotsmiddelen - verkocht moeten kunnen worden aan iedereen boven de 18 jaar. Hiermee voorkom je de illegale straathandel, de handel vanuit Marokko en Spanje. We moeten dan natuurlijk wel ophouden met het langzaam aan gedogen van hard drugs en deze drugscriminaliteit (internationaal) keihard aanpakken. 

1 opmerking:

  1. Over softdrugs toelaten boven de 18 jaar maar harddrugs verbieden; Je hebt geen idee hoe 'hard'de softdrugs tegenwoordig zijn geworden? De hedendaagse kweekwiet is in geen enkel opzicht meer te vergelijken met 20 jaar geleden. In vergelijking met XTC of Coke is de wiet in de meeste gevallen nog 'harder' en de maatschappelijke elementen worden ook steeds vaker gezien als negatief!(verslaving,criminaliteit etc)

    BeantwoordenVerwijderen