Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

woensdag 11 augustus 2010

Alweer de tweede “rodonda” (rotonde).

Mijn eerste ervaringen met verkeersrotondes dateren al sinds mijn kinderjaren. Toen - in vijftiger jaren van de vorige eeuw - stak ik vrijwel dagelijks één van de oudste en drukste rotondes van NL, het Rijswijkseplein in Den Haag, over. Met de fiets en de step ! NL kende verder het fenomeen rotondes nauwelijks. Liftend door Engeland in de zestiger jaren, struikelde ik bijna over de rotondes. Verkeersdeskundigen uit andere Europese landen hebben dit populaire Engelse verkeersmodel sindsdien omarmd. De laatste twee decennia is de toename van rotondes "ronduit" spectaculair. Het verkeer stroomt er makkelijker en veiliger door en er zijn geen verkeerslichten meer nodig. Met name in Spanje is de laatste tien jaar het wegennet enorm uitgebreid en gemoderniseerd. Met werkelijk overál rotondes.
En eerlijk is eerlijk, die Spanjaarden maken van elke rotonde iets moois. Met beplanting, fontein of kunstwerk.  
Ook Frigiliana blijft niet achter. Twee jaar geleden is bij de ingang van ons dorp al een rotonde gemaakt. Op dit moment wordt in enkele weken tijds nabij Plaza Tres Culturas een nieuwe rotonde gebouwd. De weg moet daar wel bijna 40 cm worden opgehoogd ! Ondanks de hitte wordt er hard gewerkt. Het moet natuurlijk klaar zijn voor het Festival, dat 26 augustus a.s. begint. De gemeente heeft veel werkloze bouwvakkers uit het dorp voor een paar maanden tot een jaar in dienst genomen. Een aantal werkt nu dagelijks aan die rotonde. Van de junta heeft de gemeente geld voor investeringen in infrastructuur voor de komende jaren nu al ontvangen. Vorig jaar werd zo ook een nieuwe botanische tuin gemaakt tegenover het “Polideportivo” (sporthal/zwembad). En in de twee hoofdstraten is de riolering compleet vernieuwd. Heeft de crisis dan toch ook minstens één voordeel : ons dorp wordt er mooier op.

1 opmerking: