Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

donderdag 5 augustus 2010

Managers ? Gewoon wegbezuinigen !

Afgelopen dagen heb ik - zij het fragmentarisch - het vorige maand verschenen boek “De laatste manager” van filosoof Ben Kuiken gelezen. Uit de boekenvoorraad die Kim met zich meesleept. Een echte aanrader voor iedereen die zich ergert aan duurbetaalde managers in organisaties zonder toekomst.
De toekomst in organisaties is er voor de ondernemende, zelfsturende professionals. Een prachtig voorbeeld is de landelijke thuiszorgorganisatie van Buurtzorg Nederland. Hier werken de 1.800 verpleegkundigen in teams en regelen alles zelf, van roosters tot huisvesting. Dus geen lagen met duurbetaalde managers. De cliënten zijn zeer tevreden en de zorg is dertig procent goedkoper ! Ernst & Young heeft in haar rapport “Maatschappelijke Business Case Buurtzorg Nederland” berekend, dat als dit voorbeeld in de hele thuiszorg zou worden doorgevoerd er in de AWBZ een besparing mogelijk is van jaarlijks 11 miljard ! Ik neem aan, dat Rutte en Wilders dit rapport ook kennen. Vorig jaar was er al een Kamerhoorzitting, maar ja, toen zag de Tweede Kamer er nog anders uit. 
Interessant in het boek is verder een analyse over het succesvolle Al Qaidanetwerk versus het Amerikaanse leger en het tegenwoordig zo succesvolle Fiat dat veel managementlagen uit haar organisatie heeft gesneden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten