Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zaterdag 7 augustus 2010

Het typische geluid van de zomer

Als je in de maand juli en augustus hier door de campo loopt, hoor je overdag het sissen van de "Cigarras" (Cicades). Ook rondom het huis is het soms oorverdovend. Het lijkt wel alsof er een gigantisch lek in een gasleiding (die we hier helemaal niet hebben !) zit. Op internet lees ik, dat de luidruchtigste Cicade is de Afrikaanse cicade die tot 107 dB produceert. Geluidsvolume is belangrijk voor een Cicade; het is voor mannelijke dieren namelijk het enige wat de vrouwtjes aantrekt. Het geluid maken ze met twee organen die langs elkaar strijken, de zgn. tymbalen. Ze bevinden zich achteraan de kop, iets voor de plek waar de vleugels bevestigd zitten, het zijn niet-zichtbare organen. Vrouwelijke Cicaden hebben geen tymbalen wel kunnen ze met de vleugels klapgeluiden maken. Iedere Cicade heeft een eigen zang en de frequentie hangt veelal af van de temperatuur, omdat koudbloedige insecten sneller worden als het warm is. De Cicade wordt vaak ten onrechte voor een krekel aangezien. Als de zon een uur onder is, stopt ineens het geluid van de Cicades. Maar de aangename stilte is kort van duur. Vanaf nu horen we het geluid van de krekels. Aanzienlijk zachter gelukkig.
We klagen niet, want deze geluiden blijven voor ons altijd synoniem aan de zomer in Andalucía.
Het geluid van de Cicade is weliswaar niet mooi, maar van dichtbij zijn het wel prachtige beestjes. Ze zijn toch nog zo’n 8 tot 10 cm lang ! De foto komt van Wout, mij is het nog niet gelukt zo'n beestje vast te leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten