Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zondag 22 mei 2011

Arabische lente in Spanje

Vanochtend opgestaan met een gelukkig gevoel. De wereld bestaat nog ! (volgens sommigen zou de wereld gisteren vergaan). Er is alleen - weer in Ijsland - een enorme vulkaanuitbarsting die er gisteravond dreigend uit zag.


Al ruim een week nu vinden in alle grote steden in Spanje door de Movimiento del 15-M (de 15mei Beweging) grote demonstraties plaats. Door voornamelijk jongeren. Pas gisteren besteedde ook de TV in NL er aandacht aan. De bovenste foto komt uit El Pais en geeft een beeld van de menigte op Puerta del Sol in Madrid. Maar ook vlak bij ons - in Málaga en Granada - zijn erg akties. Op de onderste foto uit El 
Sur een beeld van het Plaza de la Constitución in Málaga.

Ik was er al bang voor. De jongere generatie komt - ook buiten de Arabische wereld - nu in opstand. Deze goed opgeleide jongeren pikken het gewoon niet, dat zij nu en straks de financiële puinhopen moeten opruimen, die de huidige politiek leiders en vooral bankiers hebben veroorzaakt. Nu voor velen geen werk, geen betaalbaar huis, straks werken tot je 70e etc. Ik zie een spandoek : Le llaman democracia y no lo es ("Ze hebben het over democratie, maar dat is het niet"). Er is zeker bij deze demonstranten geen vertrouwen meer, dat de politiek leiders de problemen gaan oplossen. Spanje's eerste man, Zapatero, heeft gisteren aangekondigd zich volgend jaar niet meer herkiesbaar te stellen. De PSOE zou vandaag weleens behoorlijk kunnen gaan verliezen. 
Op zoek dus naar nieuwe leiders in het bedrijfsleven (bankwereld !), de politiek en non-profit organisaties. Misschien is het nu al de hoogste tijd voor generatie Y (Kim heeft er een interessant boek over geschreven). Als ze dan gelijk de zaken aanpakken zoals die beschreven staan in het interessante boek Society3.0, dan komt het met de wereld toch nog goed.
Wij gaan vandaag in de campo weer gewoon door met ons schilderwerk. Vanavond zien we in het dorp de verkiezingsuitslagen wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten