Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zondag 8 mei 2011

Griekse problemen of mogelijkheden ?

De Eurolanden hebben gelukkig de afgelopen weken een deal kunnen maken met een miljardensteun aan Portugal. Spanje heeft pas nog eens laten weten zelf hun schuldenprobleem te kunnen oplossen. Het is daarom niet voor niets, dat de euro ten opzichte van de dollar de hoogste stand sinds jaren vertoont. Voor elke euro krijg je nu bijna $ 1,50 ! 







De komende dagen zullen best spannend worden met betrekking tot een oplossing voor de Griekse schuldencrisis. Nog steeds krijgt de regering daar hun hervormingsplannen niet door het parlement. En dat is nodig om geholpen te kunnen worden door het IMF en de Eurolanden. Als je de cijfers ziet, lijkt het er nu toch wel op, dat de 6 miljoen Grieken de voorgestelde leningen en zelfs de rentes in de toekomst niet kunnen terugbetalen. Een zorgelijke ontwikkeling.


Onze voortreffelijke minister van Financiën, Jan Kees de Jager, is gisteren gebeld door zijn Franse en Duitse collega's. Dit bewijst eens te meer, hoe groot de financiële belangen van NL én de Nederlandse banken als ING in Griekenland zijn. Kort door de bocht : als Griekenland en/of grote Griekse banken failliet gaan, gaat de ING zeker onderuit en daarmee een aardig deel van mijn pensioen ! Een land kan bijna niet failliet gaan, maar als ze uit de Euro stappen of hun leningen niet terug kunnen betalen komt dat op hetzelfde neer.
Het idee, dat Griekenland maar eens een aantal eilanden moet gaan verkopen om hun schuldenlast te verminderen, is echt zo gek nog niet. 


Nederland zou samen met een bankenconsortium Kreta, Rodos of Corfu kunnen kopen en daarmee alvast wat tegoeden kunnen verrekenen. 
En als de Grieken dat ook niet willen of uit de Euro stappen ? Nu we nog wat marineschepen hebben (!), kunnen we desnoods een bezettingsmacht naar die eilanden sturen. "Beslaglegging" heet dat in financieel-economisch jargon. Banken doen niets anders met foute klanten.


Natuurlijk blijven ook wij hier in Spanje de Griekse economie steunen. We eten - zoals gisteren - regelmatig in de Griekse wateren gekweekte Dorada's (zee- of goudbrasem). Alhoewel ze op de BBQ heerlijk zijn, moet je ze natuurlijk ook weer niet dagelijks eten. Trouwens, iemand enig idee wat de Griekse vertaling is voor Casa Domingo ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten