Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

donderdag 19 mei 2011

Onvrede met de crisis


Neen, dit is niet het Tahrirplein in Egypte. Maar zo ziet (met foto's uit El Mundo) vanochtend de Puerta del Sol eruit, het centrale plein van Madrid met het grootste metrostation. Gisteren stroomde het plein vol met duizenden jongeren die "sociale en politieke veranderingen" eisen. In tenten hebben velen de afgelopen nacht op het plein doorgebracht. In steeds meer Spaanse steden wordt er nu gedemonstreerd. De jongerenorganisatie Democracia Real Ya (DRY) zit er achter en Facebook en Twitter fungeren ook hier als aanjagers tot actie. Ze noemen zich ook de Beweging van 15M (15 mei) en er worden - ook al is de sfeer ontspannend - toch al grote termen als Spanish Revolution gebruikt. Er wordt geen voorkeur voor enige politieke partij uitgesproken. De acties zouden duren tot 22M, (22 mei) a.s. zondag de dag van de lokale verkiezingen. 


"Ik ben niet tegen het systeem, het systeem is tegen mij" is de betekenisvolle tekst van een spandoek. 




In NL is er nauwelijks sprake van een crisis, als je de situatie in Spanje beziet. 
De werkeloosheid hier is ruim 21%, en in Andalucía zelfs boven de 24%. Bijna de helft van de jongeren heeft geen baan. Het resultaat zien we ook in ons dorp bij de Spanjaarden die we kennen. Werkelozen worden regelmatig voor een jaar of half jaar door de gemeente ingeschakeld voor allerlei werkzaamheden (het dorp wordt er wel mooier door !). Veel volwassen kinderen wonen nog bij hun ouders; geen baan en geen geld om een eigen huis te huren/kopen. Veel mensen hebben twee of zelfs drie banen om rond te komen en dat terwijl beide partners fulltime werken. Ook zien we veel mensen wegtrekken, naar Madrid of Barcelona, voor werk. Het minimumloon is hier € 624= per maand. De WW-uitkering is kortstondig en laag (circa € 500= per maand) en de term "aangepast werk" kennen ze hier niet. In NL moeten ze Polen en Roemenen inschakelen voor het werk in de tuinbouw. Omdat werkelozen dat werk niet willen doen ! Heel begrijpelijk, dat in NL de huidige regering de WW-uitkeringen wil verlagen en de werkweigeraars wil korten op hun uitkering. 
Voor de Spaanse regering wordt het een hele toer om verdere bezuinigingen door te voeren. Ze moeten wel, om verder te kunnen zonder hulp van de andere Euro-landen en het IMF. De demonstrerende jongeren zien nu, dat er door die bezuinigingen niet veel geld is om meer banen te scheppen. Ook hier is het geloof in het huidige (maar wel democratische) politieke systeem aan het afbrokkelen. Het wordt tijd, dat het boek Society30 van Ronald van den Hoff een Spaanse versie krijgt en/of in het Spaans wordt vertaald.
Ondanks de crisis blijven de Spanjaarden een opgewekt volk, vieren ze hun fiestas, vinden ze goed eten en drinken belangrijk en nemen ze verder het leven zoals het is. Het klimaat en de lage kosten van levensonderhoud zullen hier ook wel aan bijdragen.      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten