Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

vrijdag 27 mei 2011

Twijfelachtige groente






Met verbazing lezen we, dat in NL het Productschap Tuinbouw samen met de Voedsel en Waren Autoriteit (v/h Keuringsdienst van Waren) de producten van de Nederlandse groentetelers gaan testen. Er gaat controle plaatsvinden op de aanwezigheid van de gevaarlijke EHEC-bacterie (een darmbacterie) die m.n. in Duitsland de afgelopen dagen honderden slachtoffers maakt. Er zijn al 5 doden. Nu in NL ook de eerste slachtoffers zijn gevallen is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in staat van paraatheid. Gisteren werd trouwens bekend, dat komkommers uit Spanje de bacterie hebben meegebracht. Zojuist lees ik een bericht op internet, dat ook Nederlandse komkommers de bacterie bevatten. 

Maar ja, wat is tegenwoordig een Nederlandse of Spaanse komkommer ? Hier in Zuid Spanje zitten heel wat Nederlandse groentekwekers. We hebben in NL met enkele ervan op Spaanse les gezeten en zijn toen een stuk wijzer geworden. Rijd ook maar eens van Motril naar Almería, je rijdt dan urenlang door een gebied met eindeloze kassen. Geen glastuinbouw. Honderden vierkante kilometers glas is te duur, dus gebruiken ze plastic. Een niet al te fraai gezicht, getuige deze foto uit mijn archief.

Tussen en in die kassen wonen tienduizenden Afrikaanse arbeiders. Lekker goedkoop. Die Hollandse tuinders doen alles voor een goede winst, dus ze zullen ook wel de nodige gif gebruiken. Voor mij is het zeer de vraag of de controle hierop door de Spaanse overheid voldoende is. Kijk maar eens goed op het etiket van de groentes die je koopt bij de grote Nederlandse supermarkten. Meer dan de helft van de producten van de Greenery komt uit Spanje. Een deel komt uit de nieuwe Afrikaanse landen, zoals Kenia, Marokko, Senegal etc. Volgens mij kunnen die Hollandse tuinders daar redelijk ongecontroleerd hun gang gaan. Maar ja, als je in de winter haricots-verts wilt eten, dan weet je dat dat speciaal voor jou in Kenia wordt geteeld en naar Schiphol gevlogen...... 
Wat die komkommers betreft. Gelukkig eten wij de pepino frances (de Franse komkommer), zie de foto links. Lijkt een beetje op een grote augurk. Dus voorlopig hier geen ongerustheid over een darmbacterie.

Door dit soort berichten denken we er sterk aan onze groentetuin hier met nog meer soorten te gaan uitbreiden. En natuurlijk alles helemaal biologisch. Als een plant geïnfecteerd is, jammer dan. We laten hem gewoon afsterven, er wordt hier niet gespoten ! 

2 opmerkingen:

  1. Hoi jan, de komkommers van vorige week waren biologische van Heinz weet je wel ! Hopelijk morgen weer, hij is nl wars van alles wat er bespoten word, en eet alleen alles wat hij zelf heeft geteelt...groetjes van ons maya

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laten we die Heinz maar geloven. Van de week heb ik toch maar wat extra pepinos frances geplant. Moeten jullie ook doemn. Ze groeien - net als bijvoorbeeld de aubergines - hier fantastisch. Twee keer per week wat water en ze mogen in de volle zon staan. Succes. Besos

    BeantwoordenVerwijderen