Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

maandag 16 mei 2011

Beschuldigd en veroordeeld

Dominique Strauss-Kahn (DSK), de grote baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is gisteren aangeklaagd voor aanranding, poging tot verkrachting en het onwettig vasthouden van een kamermeisje in een hotel in New York. De 62-jarige DSK werd zaterdag op de luchthaven JFK van een vliegtuig geplukt door de politie. Eerder op de dag zou hij volgens de New York Times in een hotel in New York het 32-jarig kamermeisje hebben aangerand. Direct daarna gonst het op internet van de complottheoriëen. DSK blijkt de topkandidaat te zijn van de Franse socialisten voor de presidents- verkiezingen volgend jaar en daarmee een geduchte tegenstander voor huidig president Nicolas Sarkozy. DSK zou weleens de nieuwe Franse president kunnen worden. Sarkozy schijnt uitstekende relaties te hebben met de CIA. Ook het feit dat de betwiste feiten zich afspeelden in een Franse hotelketen (Sofitel), is goed voor speculatie over een opgezette lastercampagne. DSK speelt ook een belangrijke rol in de financiële hulp aan Griekenland. Zelfs indien DSK onschuldig blijkt, wordt het moeilijk om zijn imago schoon te wassen. De wereld heeft hem met de huidige beschuldigingen al veroordeeld. En Sarkozy en Merkel hebben wat betreft Griekenland nu even vrij spel.

De afgelopen dagen heb ik het boek Pilaren van de Aarde (voorheen getiteld De Kathedraal) van Ken Follett gelezen. Een prachtige historische roman die zich afspeelt in het Engeland van de twaalfde eeuw. Een idealistische abt vat het plan op een kathedraal te bouwen. Zijn plannen kan hij realiseren met de hulp van een zeer vakkundige meesterbouwer. De bouw wordt regelmatig vertraagd door problemen en tegenslagen, o.a. veroorzaakt door politieke beslissingen, de jaloezie van een ambitieuze superieur van de abt en persoonlijke verwikkelingen. Ik herken ineens de gebeurtenissen van vandaag. Ook in de twaalfde eeuw wordt het machtsspel gespeeld, waarbij mensen in staat van beschuldiging gesteld om de publieke opinie te beïnvloeden. 


Het "gewone volk" in die tijd én in onze tijd leeft vaak bij de dag en kijkt niet of iemand straks wel of niet veroordeeld wordt. Het leed is dan al geschied. 


In al die eeuwen is er in de wereld niet veel te zijn veranderd. Ook deze zeer bekwame IMF-topman schijnt al te zijn veroordeeld. Getuige ook de grappen op internet, dat de koers van de Euro gisteren met gelijke vaart is gezakt als zijn broek... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten