Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

dinsdag 10 mei 2011

Verkiezingskoorts

Dat er binnenkort lokale verkiezingen zijn, zal niemand kunnen ontgaan. Terugkomend van mijn controle bij de oogarts (dankuwel, alles was OK) zie ik vanochtend in het dorp nu van werkelijk alle partijen vlaggen en baniers. De aanloop naar de verkiezingen (burgemeester en gemeenteraad) staat bol van de bijeenkomsten. Er zijn in de lokale media uitgebreide interviews, er zijn debatten. En in hun programma’s wordt natuurlijk veel beloofd. Er is een heuse verkiezingskoorts. De politieke constellatie in ons dorp is de afgelopen jaren niet erg veranderd. De lokale partij, Partido Andalucista, (een soort Gemeentebelangen) levert al jaren de burgemeester (in dagelijks leven het hoofd van de lokale school) en een aantal wethouders. De twee grote Spaanse politieke partijen, de PSOE (socialisten) en de PP (Partido Popular, liberalen), hebben een redelijke aanhang, terwijl verder de LV (Los Verdes, de Groenen, een soort Groen-Links) en de IU (Izquierda Unida, een soort SP) enkele zetels in de raad bezetten.


Spanje heeft naast wat lokale partijen geen echte grote middenpartij, maar het land is behoorlijk verdeeld in links (PSOE) en rechts (PP). Gisteren weer eens een paar uurtjes met buurman Antonio aan de stamtafel gezeten en onder het genot van heel wat wijntjes en likeurtjes o.m. over dit onderwerp gesproken. De Spaanse burgeroorlog en het erop volgende bewind van de fascistische dictator Franco (tot 1975 !) heeft ook voor de huidige generaties nog behoorlijke naweeën. Het hangt ervan af hoe je familie in die roemruchte periode is behandeld. Je bent anti-Franco en dus PSOE-sympatisant, of pro-Franco en dus aanhanger van de PP. De PP heeft zich nog steeds niet tot echte liberale partij kunnen ontwikkelen, met name door de vele recente corruptieschandalen. De PSOE doet het momenteel landelijk goed, Zapatero neemt flinke maatregelen en loodst zijn land zo aardig door de huidige crisis. 
En dat zou weer afstralen op de lokale PSOE. Zij schijnen dit jaar een goede kans te maken als winnaars uit de bus te komen. Hun voorman, Aldolfo Moyano wordt hier dan burgemeester. We kennen hem goed, hij was de elektriciën bij de bouw van ons huis. In de avond van 22 mei a.s. weten we hoe de samenstelling van ons gemeentebestuur eruit zal zien. We zijn benieuwd, want de hier wonende buitenlanders (en dat is ruim 30% !) kunnen wel het verschil gaan maken.
(foto's genomen met mijn iPhone)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten