Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

donderdag 26 mei 2011

Kip, het meest veelzijdige stukje resistente bacteriën

In de Nederlandse kippenfokkerijen vindt de laatste jaren zo'n enorme toename plaats van het preventief gebruik van antibiotica, dat de kippen inderdaad minder ziek zijn. Ze zitten vol met deze antibiotica, die je als consument ook allemaal binnen krijgt. Ondanks die antibiotica is gebleken, dat deze kippen toch dragers zijn van de ESBL-bacterie, die resistent blijkt. Als je zo'n kip eet en je wordt ziek, dan helpen antibiotica niet meer. Noch de overheid, noch de Keuringsdienst van Waren heeft het afgelopen jaar iets ondernomen. De belangen van de producenten van kippen - meer opbrengst, lagere kosten - prevaleren blijkbaar boven de gezondheid van de consumenten. Dat was enkele maanden geleden en was voor ons toen aanleiding, dat we zijn overgegaan op het eten van uitsluitend biologische kip en af en toe een maïskip. 


Gisteren worden we opgeschrikt door de mededeling van de Nederlandse Consumentenbond, dat alle kippen besmet zijn met de ESBL-bacterie. Dus niet alleen de kippen afkomstig uit de intensieve bio-industrie. Ook de biologische kip en de scharrelkip zijn niet vrij van deze ziekmakers ! 
Na wat rondneuzen op internet blijkt, dat dit toch een serieus bericht is. We besluiten gisteravond per direct te stoppen met het eten van kip ! We worden nog geen vegetariër, maar gaan wel nog meer groentes eten en vis natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten