Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zondag 31 juli 2011

Ramadan, best ingewikkeld.

Vandaag begint voor veel moslims de Ramadan. De vasten-, bezinnings- en gebedsmaand eindigt op het tijdstip van de Nieuwe Maan. De gebedstijden hangen af van de plaats waar je je bevindt. Zo is de Fajr (ochtendgebed) in Amsterdam vandaag om 02.43 uur en de Maghrib (avondgebed) om 21.36 uur. Het verschilt per dag. Op deze site kunnen moslims precies zien wanneer ze moeten bidden. Onhandig en best ingewikkeld als je veel onderweg bent.

Op internet zie ik een aanbieding voorbij komen van een gratis Ramadan-App voor je iPhone. Met veel handige functies voor de moderne moslim(a) die veel reist en in bezit is van een iPhone. Zoals een kompas. Waar je ook bent, je weet altijd waar Mekka ligt, dus naar welke richting je moet bidden. Er zitten duizenden gebeden op die je kunt oproepen. Hij geeft de locale tijden aan van zonsopgang en zonsondergang, altijd handig i.v.m. je vasten- en etenstijden. Ook een klokje en alarm met de tijdstippen waarop je moet bidden.  
Volgens onze (Gregoriaanse) kalender leven we nu in 2011, de Islamitische kalender geeft nu het jaar 1432 aan. Stel je toch eens voor, dat de katholieken de rituelen en hun godsdienstbeleving uit 1432 vandaag de dag nog zouden toepassen. De Spanjaarden beleven met processies, vereringen van heiligen etc. nu al hun religie intenser dan wij in NL. Het zou in ieder geval mooie verhalen en plaatjes op deze blog opleveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten