Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

vrijdag 10 april 2009

2007-08-25 Festival Tres Culturas

Voor het tweede jaar wordt in Frigiliana in dit laatste weekend van augustus het 3-daagse Festival Tres Culturas gehouden. Gelukkig kunnen we er dit jaar wel bij zijn. Het is een multi-media happening waarbij centraal staat de herinnering aan een tijd waarin in Andalucia eeuwenlang katholieken, joden en moslims harmonisch samen geleefd hebben. En hierbij geleerd hebben van elkaars culturen. Zie voor meer info http://www.festivalfrigiliana3culturas.com/.

Zodra de duisternis invalt verandert alle avonden de katholieke dorpskerk (door fraaie projecties) afwisselend in moskee, synagoge en dan weer in een katholiek gebedshuis.
Voor die dagen is een behoorlijk omvangrijk programma opgesteld. Er zijn forumdiscussies in het museum , een foto-expositie, danslessen, gastronomische activiteiten, een culturele markt etc. Ook een aantal optredens van bekende artiesten.

Veel dorpsbewoners bemannen in middeleeuwse klederdracht de verschillende kramen, eettentjes etc.









Uiteraard doen we een deel van "Ruta de la tapa", (ja Marcel, een soort kroegentocht als bij het klunen in Oss !). Daarbij komen we natuurlijk ook langs bij onze stamkroeg Bar El Ambiente, waar Eduardo (bijgenaamd "El Senor") aan de tap staat. Hoezo, Moorse invloeden ?












Wij zien tijdens de openingsceremonie Mariem Hassan en haar gezelschap, een groep uit de West Sahara. Frigiliana heeft een speciale band met een tentenkamp aldaar waar onder slechte omstandigheden nog duizenden vluchtelingen wonen. Horen we in NL niets meer over (weten we het nog ? de Polisario beweging die in 1973 tegen de Spaanse overheersers in opstand kwamen). Hele aparte, maar mooie muziek.
Op het plein bovenop de nieuwe parkeergarage bezoeken we diezelfde avond nog een concert van zangers Rosa Zaragosa en haar groep. Het is rond middernacht en een perfecte zwoele zomeravond. Genieten dus.
In het openlucht sportstadion genieten van de Egyptische zang- en dansgroep Los deviches del Cairo. Tijdens de slotavond zitten we in een enthousiast bijna 4.000 koppig publiek mee te bewegen met de groep Ojos de Brujo. Een dag later hebben de meeste nummers van hun al in I-tunes gedownload op de laptop. Geweldige muziek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten