Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

zondag 19 april 2009

2009-04-19 Een zondag in Córdoba

We lezen in het electronische nieuwsblad van Frigiliana (http://www.noticiasfrigiliana.com/ dat de Mujeres de Azalea - één van de actieve vrouwenorganisaties hier - vandaag een busreis organiseert naar Córdoba. En dit voor maar Euro 10,- p.p.en dat is voor ons ´pensionistas` best betaalbaar, dus reserveren we bij Anna Maria
Córdoba is ook één van die steden waar eeuwenlang joden, moslims en christenen heel vreedzaam samen hebben geleefd (kunnen sommigen in NL nog wat van leren !). Die drie culturen hebben aldus een enorme bijdrage geleverd aan de huidige beschaving. Alhoewel de katholieken in de 15e eeuw met geweld defintief een einde hebben gemaakt aan die 3-culturen samenleving is er nog genoeg te zien. Er zijn resten van de Romeinse beschaving (zoals de oude brug), maar de grootste aantrekkingskracht ís toch wel de Mezquita Catedral. Het is - na die van Cassablanca in Marokko - de grootste moskee ter wereld ! Bouw gestart in 785. In een deel van die moskee hebben de katholieke Spaanse koningen als bewijs van hun overheersing een heuse kathedraal met alle roomse pracht en praal gebouwd. Heel imponerend om - zeker als je tevoren goed ingelezen bent - hier rond te dwalen. Córdoba telde in haar bloeitijd meer dan 1 miljoen inwoners. Nu staat het centrum op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.









We zijn de enige buitenlanders tussen allemaal dorpelingen, voor velen waarvan het de eerste keer is in hun leven dat ze Córdoba bezoeken. Daar worden we opgewacht door een echtpaar dat hun hele leven in deze stad woont (natuurlijk familie van ..) en die ons als groep de mooiste plekjes laat zien. We bezoeken o.m. Museo de Julio Romero de Torres (wereldberoemd door het meisje met de sinaasappels). Talloze patio´s, waar de stad ook bekend door is. Vanaf de Jodenbuurt lopen we naar het centrum met veel art deco gebouwen. We pakken met onze groep de gewone stadsbus en zien nog een deel van de stad. Een uitgebreid, heerlijk én economisch volledig verantwoord lunchbuffet gebruiken we bij El Cisne Verde (een echte aanrader, even buiten het centrum t.o. het ziekenhuis).









In de namiddag bezoeken we dan de Mezquita en dwalen nog wat rond.































Geen opmerkingen:

Een reactie posten