Welkom

Welkom op deze blog waar ik regelmatig wat publiceer over ons huidige leven als pensionados. Afwisselend in Spanje en Nederland (de foto hierboven geeft onze huidige locatie aan). Mijn berichten kunnen verder over alles gaan wat ons (me) zoal bezighoudt. Reageren op een berichtje kan altijd. In de iPod op de blog kun je achtergrondmuziek starten. Als je je email-adres invult (onder het vertaalblokje), krijg je bij elke aanpassing van deze blog automatisch een mailtje.

vrijdag 10 april 2009

2007-09-01 Antonio (tafel en Franco)

Buurman Antonio helpt ons vandaag om de metalen tafel te voltooien. Jan heeft vorige week bij de smid een stalen frame laten maken en Antonio heeft enkele dagen geleden een betonnen blad in gemaakt. Nu is het gedroogd en plakt hij de tegels erin en voegt ze gelijk af. Afschilderen met Hammerite en klaar is de typische Spaanse tafel, goed voor 8 plaatsen. Hij staat in de openluchtkeuken op de patio prima. Wil je hem verplaatsen, dan heb minimaal 3 man nodig zo zwaar is die tafel.
Het contact met onze buren (Antonio Ruiz Martin en zijn vrouw Rita) is hardstikke goed. Ze wonen doordeweeks in Nerja en zijn het weekend in hun huis in de campo. Nog een paar jaar werken in de wegenbouw en dan zal hij als pensionado continue in de campo wonen. Nu al heeft hij zijn handen vol aan het onderhoud en oogsten van zijn plantage met avocado's en mango's. In de winterperiode bouwt hij de onderetage van zijn huis verder uit.

Aan zijn keukentafel hebben we onder het genot van zijn zelfgemaakte wijn vaak urenlange gesprekken over geschiedenis, politiek etc. We kennen daarom zijn verhalen over de Franco-tijd en wat hij heeft meegemaakt. Onlangs hebben we bij onze lerares Spaans (Thea) een boek gekocht wat is geschreven door haar man David Baird met als titel "Between two Fires" (zie http://maromapress.wordpress.com/2008/02/12/out-now-new-book-on-spains-guerrilla-war/) Het gaat over de guerrilla-oorlog in de bergen van Frigiliana ten tijde van Franco (en dat duurde nog tot in de zestiger jaren). Er staan o.m. veel interviews in met mensen uit Frigiliana, waaronder "onze" Antonio. Hierin lezen we nog eens het verhaal dat zijn oudere broer op 18-jarige leeftijd met 2 andere jongens wordt opgepakt door de Guardia Civil en zonder vorm van proces (als vergeldingsmaatregel voor de steun die dorpelingen bieden aan de guerrilla's in de bergen) wordt doodgeschoten. Antonio's vader die zich als guerrilla in de bergen schuil houdt hoort van dit incident en wil naar beneden. Zijn companeros zijn bang, dat hij hun zal verraden en gooien hem van een klif....... In enkele dagen verliest Antonio zijn broer en vader. Zo is dit stukje comtemporaine geschiedenis uit begin vijftiger jaren wel heel dichtbij.

1 opmerking:

  1. Erg leuk dat jullie hulp hebben gekregen bij het maken van jullie tafel, hij ziet er super uit!

    BeantwoordenVerwijderen